Modelspacella hallitset rakennushankkeissa syntyvää tietosisältöä ja yhdistät sen visuaalisiin tilanäkymiin. Uusimmassa artikkelissamme tuotepäällikkömme Johannes Aho kertoo siitä, miksi staattisista dokumenteista pitää päästä eroon digitalisaation aikakaudella.
Perinteisesti rakennushankkeiden aikana muodostunut suuri tietomäärä rakennuksesta jää kiinteistön omistajalle monessa eri muodossa, usein hyvin staattisissa dokumenteissa, kuten piirustukset, luettelot ja selostukset. Yleisesti niitä on hyödynnetty vähän juuri sen takia, että tiedon löytäminen ja käsittely vaatii aikaa, osaamista ja usein erityisohjelmistoja. Rakennukseen tekniseen huoltoon ja ylläpitoon liittyvä dokumentointi on pakollista ja siihen liittyvät toimintamallit ja työkalut laajasti käytössä. Tiloihin liittyvä toiminnallista tietoa ei sen sijaan joko ole koottu ollenkaan tai tieto hyvin vaikeasti hyödynnettävissä.
Jos kaikki tieto on koottu alusta lähtien tietokantamuotoisesti, kiinteistön omistajalla on oikeasti kaikki tieto rakennuksesta ja tiloista tallessa, löydettävissä sekä hyödynnettävissä – ei enää työlästä ja manuaalista tiedon metsästystä vaan helppoa sekä käytännöllistä tiedon hyödyntämistä. Eli on aika siirtyä pois tästä staattisesta tiedosta, jota ei pystytä hyödyntämään ja joka lopulta valuu monessa mielessä hukkaan. Rakennuksista syntyy valtava määrä hyödyllistä tietoa, jonka onnistunut hallinnointi ja siirtyminen hankkeelta kiinteistön käyttöön onnistuu parhaiten keskitetyn tietokannan avulla.
Modelspacen Tilat -moduuli perustuu siihen, että kaikki tilatieto on yhden tietokannan alla, hallittavissa sekä muokattavissa. Sen kautta kuka tahansa voi tarkastella mitä tahansa tietoa, yhdistellä sitä ja koota tietoa juuri niistä asioista, mitkä hänen roolissaan ovat olennaisia.
Meillä Graviconissa on vahva näkemys siitä, miten nämä asiat hoidetaan ja olemme yli kymmenen vuotta olleet kehittämässä rakennushankkeiden tiedonhallintaa loppukäyttäjien, suunnittelijoiden ja asiantuntijoiden kanssa, Modelspacen avulla. Mikään ohjelmisto itsessään ei kuitenkaan ratkaise ongelmia, vaan onnistunut tiedonhallinnan kehittäminen vaatii myös eri osapuolten osallistumisen sekä toimintamallien muutoksen organisaatioissa, jotta ohjelmistosta saadaan kaikki hyöty irti. Tässä me olemme tukeneet ja tuemme asiakkaitamme sekä hanke- että organisaatiotasolla. Mikään muutos ei valmistu yhden yön, tai edes viikon aikana. Muutosta ei kuitenkaan tapahdu, jos sitä ei lähdetä aktiivisesti edistämään.
Tyypillisimmät projektit, joissa Modelspacen tilatiedonhallintaa on hyödynnetty, ovat vaativat sairaala- ja yliopistohankkeet sekä kunnalliset hoiva-, koulu- ja päiväkotihankkeet. Isoin hyöty tietokannasta tulee juuri silloin, kun rakennetaan toiminnallisesti ja teknisesti vaativia tilakokonaisuuksia. Pelkästään käyttäjien lähtötietoja on valtava määrä. Lisäksi hankkeen aikana syntyvä suunnittelu- ja toteutustieto sekä näiden muutokset, päivitykset ja täydennykset muodostavat loputtoman listan monimutkaista tietoa, jota on täysin mahdotonta hallita helposti vain staattisten dokumenttien kautta. Koulu- ja päiväkotihankkeissa tiedonhallinnassa korostuu hankkeiden toistettavuus ja toimintamallien yhtenäistäminen, jolloin hankkeet sekä tehostuvat että rakentamisen laatua on helpompi valvoa. Jos halutaan oikeasti onnistua, vaatii se tietoon pohjautuvia toimenpiteitä, jotka eivät onnistu staattisten dokumenttien kautta.
Sairaalapuolella tämän on ymmärtänyt kaikista parhaiten toiminnalliset suunnittelijat. Heille Modelspace on ollut ihan päivittäinen työkalu, jolla lähtövaatimukset on kerätty yhteen paikkaan ja tämän pohjalle on onnistuneesti suunniteltu tuhansille ihmisille rakennettavia kiinteistöjä ja tiloja. Kuulostaa aika vaikealta hallita tätä kokonaisuutta eri tiedostojen kautta, jotka eivät päivity tai ole linkitettyjä mihinkään. Siihen me olemme pystyneet luomaan ratkaisun, Modelspacen.
Lisätietoja:
Johannes Aho, tuotepäällikkö
johannes.aho@gravicon.fi