Uponorin hankkeissa suunnitteluvaiheeseen on luotu merkittävää tehokkuutta Modelspacen avulla.
Yksi tietomallia hyödyntävistä yrityksistä on Uponor, joka hyödyntää sitä vesijärjestelmien toteutuksessa. Suunnitteluvaiheessa suoraan asiakkaan tietomallin avulla suunnitelmien tarkasteleminen käy huomattavasti kätevämmin ja monipuolisemmin kuin muilla keinoin. Asiakas saa selkeätä hyötyä, kun järjestelmä laskee hänelle kaivokortin automaattisesti suoraan suunnitelmasta.
- Käytännössä tieto luetaan tietomallista. Saadaan helposti selville monet oleelliset asiat, esimerkiksi mahtuvatko putket kaivoon, ovatko virtaukset oikeinpäin tai putket riittävän suuria. Kaikki tämä on tehty aikaisemmin käsin, jokainen kaivokortti on vaatinut paljon manuaalista työtä, taustoittaa projektipäällikkö Leena Kallio Gravicon Oy:ltä.
Tietomallin avulla käsitellään paljon tietoa automaattisesti. Sillä korvataan valtava määrä manuaalista ja inhimillisen virheen riskin sisältävää työtä.
- Tieto on aina varmasti laskettu oikein. Lisäksi tietomallilla valmistaja saa ilmennettyä asiakkaalle oman tuotteensa hyvät puolet ja itsensä olemassaolon. Päivittäisessä käytössä yrityksen tiedot, logo ja muutkin markkinointimateriaalit ovat jatkuvassa käytössä ja esillä automaattisesti, jolloin myös tunnettuutta syntyy päivittäin. Lisäksi suunnittelijat sitoutuvat tätä kautta käyttämään valmistajan tuotteita, Leena Kallio kuvaa.
Graviconin toimitusjohtaja Pauli Jantunen kertoo Modelspacen tarjoamista mahdollisuuksista:
- Modelspaceen rakennettu toiminto on merkittävästi älykkäämpi kuin vaikkapa perinteiseen nettisivuun liitetty kohfiguraattori tai mihin webbisivulla voi päästä. Tietomalli toimii tietolähteenä suoraan. Sen kautta tehdään suoraan oikeaan suunnitelmatietoon pohjautuvia päätöksiä. Hyödyt säästetyssä töissä voidaan laskea tuhansissa euroissa yhtä mallia kohti. Pystymme tekemään tästä selkeitä hyötylaskelmia, toteaa Pauli Jantunen.
Mitä kaikkea tietomalli sitten pitää sisällään? Muun muassa määriä, geometrista tietoa ja suunnittelun ohjauksen työkaluja. Käytännössä kaikki suunnitelmista luettava tieto voidaan saada mallista hyötykäyttöön. Esimerkiksi tarkat putkien kappale- ja metrimäärät, halkaisijat sekä parametriset tiedot ovat ensiarvoisen tärkeitä esimerkiksi Uponorin tapauksessa.
- Tietomallin avulla ei tule ongelmaa, että jokin olisi suunniteltu niin, että sitä ei voi käyttää. Kokonaisuus on nähtävillä ja hallinnassa, linjaa Leena Kallio.
Tietomallikoordinointi Graviconilla
Mall of Tripla - Tietomallinnus megaprojektin keskiössä
Artikkeli on julkaistu alunperin syksyllä 2020.