Tammikuussa 2019 Euroopassa julkaistiin ensimmäiset osat EN ISO 19650 standardisarjasta, joka pyrkii harmonisoimaan rakennetun ympäristön tiedonhallintaa.
Tuoreimmassa artikkelissamme kehitysjohtajamme Tomi Henttinen enemmän siitä, mihin tällä standardilla pyritään ja miksi suomalaisten rakennusyritysten kannattaa olla hereillä juuri nyt.
Rakennusalalla tunnetusti rakastetaan ystävällismielisesti naljailla uusille standardeille. EN ISO 19650 -sarja on poikkeus siinä mielessä, että harva on siitä edes kuullut, vaikka se julkaistiin jo tammikuussa 2019. Sen yläotsikko on pitkämuotoinen: ”Organization and digitization of information about buildings and civil engineering works, including building information modelling (BIM). Information management using building information modelling.” [suomeksi: Rakennuksia ja infrarakenteita koskevien tietojen organisointi ja digitalisointi, mukaan lukien rakennustietojen mallintaminen ja hallinta hyödyntämällä rakennettujen kohteiden tietomallinnusta (BIM). Standardin tavoitteena on tukea koneluettavan digitaalisen informaation tuottamista rakennusprojekteissa, ja näin auttaa Eurooppaa pysymään rakennusteknologian kärjessä.
- Tärkeää on huomata, että standardisarjan myötä tiedonhallinnan merkitys korostuu rakennushankkeissa. Nyt julkaistut osat eivät vielä vakioi tietosisältöjä, mutta niiden sanoma on se, että tietosisällöt tulee vakioida. Yksityiskohtaisemmin tietosisältöä vakioidaan erilaisissa EN ISO 19650 sarjaan liittyvissä aihestandardeissa. Näistä ensimmäiset, tuotetietojen harmonisointiin, liittyvät standardit on jo julkaistu.
- Ytimekkäästi voisi sanoa, että EN ISO 19650 ei ole pelkän tietosisällön harmonisointia vaan koko prosessin harmonisointia. Lisäksi suomenkielisessä versiossa tullaan käyttämään termin ”tieto” sijaan termiä ”informaatio”, joka osaltaan kuvaa, että BIM:ssä on kyse laajemmasta asiasta kuin vain rakennettujen kohteiden tietomalleista, toteaa Tomi Henttinen.
Digitalisaatio on suuri haaste rakennetun ympäristön eri osa-alueilla niin meillä Suomessa kuin kansainvälisestikin. Osana EU:ta, Suomi on sitoutunut kehittämään oman rakentamissektorinsa digivalmiuksia. Euroopassa tätä työtä koordinoi EU BIM Task group.
Tieto saadaan virtaamaan koko rakennuksen elinkaaren ajan työmaalta käytön kautta mahdolliseen purkamiseen.
Tomi Henttinen, Gravicon Oy
- Koneluettavan tiedon tavoitteeseen ei päästä nykyisellä hankekohtaisella määrittelytavalla. Pitää olla ylätasoisempi määrittely, joka on tarkempi ja järjestelmällisempi. Standardit pyrkivät vakioimaan sekä prosesseja että tietosisältöjä ja tietosisältöjen esitystapoja. Kun tässä onnistutaan, niin tieto saadaan virtaamaan koko rakennuksen elinkaaren ajan työmaalta käytön kautta mahdolliseen purkamiseen.
- Onnistuminen johtaa puutteellisesta tiedonhallinnasta johtuvien riskien parempaan hallintaan ja edelleen kulujen laskuun niin rakennuttajille kuin asiakkaillekin, määrittelee Tomi Henttinen.
Tiedon keräämisen standardointi auttaa kaikkia rakennettujen kohteiden kanssa työskenteleviä, sillä tieto tulee löytymään aina samoin perustein – esimerkiksi määrälaskentaa tai laatutavoitteiden hyväksyttämistä ajatellen. Lisäksi samanlainen tiedon käsittely mahdollistaa vertailun ja benchmarkkauksen eri rakennusten ja rakennuttajien välillä. Näin koko rakennus- ja kiinteistöalan laatutaso paranee, ja esimerkiksi homeongelmiin on helpompi puuttua.
- Suomessa standardinmukainen toimintatapa ei ole ollut luontaista. Digitalisaatio pakottaa meidät kuitenkin nopeastikin vakioimaan toimintatapojamme, sillä monilla Euroopan mailla, kuten Iso-Britannialla, Ranskalla, Saksalla ja Italialla, on kunnianhimoiset tavoitteet tässä suhteessa ja niissä toimiala on jo aktiivisessa liikkeessä. Uusien toimintamallien implementoinnissa vuosi on lyhyt aika, joten suomalaisten toimijoidenkin pitäisi aloittaa mahdollisimman pian. Katsoisin läpi ajatuksella organisaation prosesseja ja tietotarpeita, ja katsoisin, mitkä kaikki osat voisi vakioida, niin ei tarvitsisi joka hankkeeseen keksiä pyörää uudestaan.
Uusien toimintamallien implementoinnissa vuosi on lyhyt aika, joten suomalaisten toimijoidenkin pitäisi aloittaa mahdollisimman pian.
Tomi Henttinen, Gravicon Oy.
- Meillä Graviconissa on kokemusta monien yritysten toimintatapojen ja tietosisältövaatimusten kehittämisestä ja olemme ottaneet myös EN ISO 19650 standardisarjan työkaluksemme tähän asiantuntijatyöhön. Lisäksi ohjelmistotuotettamme, Modelspacea, kehitetään nimenomaan pitäen silmällä kaikkia uusia standardeja ja vaatimuksia. Pystymme nyt entistäkin laaja-alaisemmin auttamaan asiakkaitamme digiloikan ottamisessa, päättää Tomi.
Graviconin perustajaosakas, arkkitehti SAFA Tomi Henttinen on yksi tietomallintamisen pioneereista Suomessa. Hänen tavoitteenaan on muun muassa tiedonhallinnan kehitys kiinteistöomaisuuden hallinnassa.
Olemme rakennusalan ohjelmistoratkaisuihin ja tietomallikoordinoinnin palveluihin erikoistunut asiantuntija. Vuosien varrella olemme toimineet tietomallikoordinaattorina ja konsulttina useissa vaativissa rakennushankkeissa. Lisäksi olemme tehneet sekä hankekohtaisia ohjelmistoja ja yleisesti tietomallien hyödyntämiseen liittyvää ohjelmistokehitystä.