Tietomalliasiantuntijamme, arkkitehtiopiskelija Mikael Tómasson miettii uusimmassa kirjoituksessaan uusien ratkaisujen syntymistä rakennusalalla
Välillä jokaiselle iskee uskon puute. Se tunne syntyy siitä, kun tunnistetaan omalla alalla vallitsevat ongelmat, halutaan ratkaista ne, mutta ei välttämättä tiedetä miten.
• ilmastonmuutoksen ehkäiseminen (kustannustehokkuuden rajoissa, totta kai)
• terveellisemät rakennukset (hylkäämättä nykyajan rakennusprosesseja)
• elinkaarirakentaminen (ilman, että voimme vaikuttaa rakennuksen käyttäjään)
• taiteellinen ja tekninen innovointi (laiminlyömättä tietenkään mitään yllämainituista).
Ja vaikka vaikutammekin välillä kyynisiltä ulospäin, niin kaikki tuntemani nuoret arkkitehdit haluavat tosissaan ratkaista näitä ongelmia.
Mutta esteeksi ideoinnille ja ratkaisulle rakennusmaailman puolella nousee tiedon pirstaloituminen. Vaikka tietoa rakennuksen vaatimuksista syntyy asiakastapaamisissa, tietoa valinnoista suunniteltaessa ja tietoa toteutumista työmaalla – niin nämä tiedot eivät tule yhteen paikaan. Miten voimme tehdä parempia ratkaisuja tulevaisuuttamme – yhteistä tulevaisuuttamme – ajatellen, jos saamme käsiimme aina vain osan tiedosta?
Olemme kuin sumun ympäröimiä ja välillä törmäämme johonkin olennaiseen (ja toivoen ettemme kompastu). Meidän tulisi saada kokonaiskuva, mitä hankkeista vaaditaan ja mitä toteutuu. Sitten voimme suunnitella paremmin ja korjata maailmaa.
Kokonaiskuvan saaminen rakennushankkeista on yksi syy, miksi suosittelen kaikkia arkkitehtejä ainakin tutustumaan Modelspaceen. Sen ehdoton vahvuus on näkyvyys siitä, mitä valintoja on tehty, mitä rakennuksen lopulliset käyttäjät ovat halunneet – ja miksi! Sen avulla tiedän, miksi sairaalahankkeemme yhden laboratorion tietty huone vaatii ikkunoita. Tai miksi erään infrahankkeen vaikutukset ympäristöön tulee uudelleen arvioida.
Kun tiedot ovat yhdessä paikassa, meidän suunnittelijoiden on helpompi saada kokonaiskuva rakennushankkeesta ja ratkaista ongelmat, siten miten käyttäjä tahtoo – pienistä ratkaisuista valtaviin valintoihin.
Jotkut saattavat tietysti epäillä, että kehuillani haluan vain kiillottaa omaa kilpeäni. Haluan kysyä heiltä ihan rehellisestä uteliaisuudesta, ovatko epäilijät nähneet missään ratkaisua, jolla korjataan tiedon sirpaloitumisen ongelma rakennusalalla? Minne voi kerätä rakennusten tietomallit, tilatiedot, tehtävälistat ja hallita tuhansia tällaisia hankkeita ? Minä en ole moista nähnyt. Toki pelkkä uuden ohjelmiston hankkiminen ei riitä. Digitaalisesta muutoksesta emme saa hyötyjä irti, jos yhteiset tapamme eivät muutu.
Minä olen valmis muuttumaan, koska haluan olla osa ratkaisua, kun päihitämme aikamme vaikeimmat ongelmat. Oletko sinä? Oletko sinä valmis olemaan se positiivinen voima, joka muuttaa rakentamisemme parempaan suuntaan, jotta meillä on tulevaisuudessa terveempiä, pitkäikäisempiä ja pienihiilidioksidisia rakennuksia?
Me olemme - ja haluamme auttaa myös teitä.
Tekstin kirjoitti Graviconissa työskentelevä, arkkitehtiopiskelija Mikael Tómasson. Mikael on aiemmalta koulutukseltaan myyntityön tradenomi, Graviconilla hän on ollut osa asiantuntijatiimiä jo useamman vuoden ajan.