Modelspacessa hanketta ohjataan tehtävien avulla, Solibri Model Checkerillä tuotetaan ilmoituksia puutteiden korjaamista varten. Yhdessä ohjelmat täydentävät toisiaan. Niiden avulla rakennushankkeen lähtötietojen hallinta, vaatimusten seuranta, toiminnan ohjaus ja joustava yhteistyö ketjuttuvat tehokkaaksi ja laadukkaaksi tietoprosessiksi.
Isoissa ja vaativissa hankkeissa lähtötietojen suuri määrä haastaa perinteisen tiedonjakelun, päivittämisen ja versiohallinnan. Määräajoin tulostetut tiedot eivät välttämättä ole ajantasaisia enää julkaisuhetkellä. Tapahtuneiden muutosten löytäminen on vaikea. Tämä johtaa helposti tilanteeseen, jossa suunnittelua tehdään vääriin tietoihin perustuen.
Modelspacessa tiedot päivittyvät reaaliaikaisesti ja muutosten ajankohdat ovat löydettävissä.
Modelspace-ohjelma vastaa edellä kuvattuihin ongelmiin. Modelspace on pilvipohjainen ratkaisu, jossa tiedot ovat reaaliaikaisesti päivittyviä ja muutosten ajankohdat löydettävissä. Ohjelma on laajasti käytössä esimerkiksi sairaalahankkeissa.
Käytettäessä Modelspacea hankkeen tilat ryhmitellään. Niistä muodostetaan tilatyyppejä vaatimusten perusteella ja vaatimukset kirjataan tilakorteiksi. Tiedot voivat olla yleisiä, esimerkiksi tilojen laajuutta koskevia, tai hyvinkin yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia. Tiloista muodostuu loogisia kokonaisuuksia, ja tiedot tallentuvat ohjelmallisesti hyödynnettävissä muodoissa.
IFC yhdistää Modelspacen tietomallipohjaiseen suunnitteluun
Kun IFC-tiedosto tuodaan Modelspaceen, sitä ei vain tallenneta metatietoineen kuten tavanomaisissa projektipankkipalveluissa: tiedosto luetaan ja siinä olevat tilat linkitetään Modelspaceen kirjattuihin vaatimustietoihin. Suunnitelman toteutuneet laajuudet tuodaan Modelspaceen, jossa niiden pohjalta voidaan tutkia hankkeen tunnuslukuja tai tilakustannuksia.
Kun IFC-tiedosto tuodaan Modelspaceen, siinä olevat tilat linkitetään ohjelmaan kirjattuihin vaatimustietoihin.
Modelspacessa ladattuun IFC-tiedostoon voidaan lisätä tietoja tilojen vaatimuksista. Vaatimustiedoilla täydennetyt mallit voidaan myös koota yhdessä muiden suunnittelijoiden mallien kanssa yhdistelmämalleiksi, jolloin malleissa on sekä tiloihin liittyvät tekniset järjestelmät että niitä koskevat vaatimukset.
Vastinpareina Modelspace ja Solibri Model Checker
Tietomallikoordinoinnissa yksi keskeisistä työvälineistä on Solibri Model Checker. Vaikka 3D-mallien visuaalinen tarkastus on havainnollista, on se alttiina tarkastavan henkilön inhimillisille virheille. Solibri Model Checkerin sääntöpohjaisen tarkastuksen avulla suunnittelijoiden tietomalleja saa tarkastettua automaattisesti, mikä vähentää virheitä. Toiminnolla voidaan käydä systemaattisesti läpi suuria tietomääriä. Lisäksi Solibrissa on monipuoliset välineet havaittujen ongelmien viestittämiseen suunnitteluryhmälle.
Kun sekä Modelspace että Solibri Model Checker soveltuvat hyvin suunnittelutietoa aktiivisesti hyödyntäviin hankkeisiin, olisi houkuttelevaa löytää keinoja yhdistää nämä kaksi keskeistä työvälinettä yhdistämällä Solibrin ilmoitukset Modelspacen tehtäviin. Modelspacessa tehtäviä osoitetaan eri projektiryhmän jäsenille, niillä on aloitus- ja valmistumisajat, niitä voidaan kohdistaa eri sijainteihin. Tehtävät voivat olla erityyppisiä, sisältää osatehtäviä tai liitetiedostoja.
Sekä Modelspace että Solibri Model Checker soveltuvat hyvin suunnittelutietoa aktiivisesti hyödyntäviin hankkeisiin.
Tehtäviä käytetään muun muassa Big Room -työkaluna suurissa hankkeissa, joissa saattaa olla työmaavaiheessa useita satoja samanaikaisia avoimia tehtäviä. Näiden hallinta perinteisten kokouspöytäkirjojen tai muistioiden avulla ei ole mielekästä. Modelspacessa käyttäjien aloitusnäkymässä esitetään tälle osoitetut ajankohtaiset tehtävät, lähetetään sähköpostitse tehtäviä koskevia ilmoituksia ja tilan muutoksia. Tehtäviä voidaan suodattaa ja lajitella ominaisuuksiensa perusteella. Niitä voi seurata aikatauluna ja niiden tilaa raportoida graafisesti kaavioiden ja diagrammien avulla.
Solibrissa tuotetaan ilmoituksia puutteiden korjaamista varten, Modelspacessa hanketta ohjataan tehtävien avulla.
Modelspace Issue Management Serverinä
Pelkän tietojen vaihdon lisäksi Modelspace toimii niin kutsuttuna Issue Management Serverinä: se tarjoaa mahdollisuuden käsitellä tehtäviä ja kommentoida niitä suunnittelutyöryhmän kesken verkossa. Nykyisin Big Room -kokoukset ja yhteensovituspalaverit, vaikka ovatkin tehokkaita, vievät hankkeen voimavaroja sitomalla projektin päätösvaltaiset ja suunnittelukysymyksiin perehtyneimmät henkilöt usein raskaisiin ja pitkiksi venyviin kokouksiin.
Modelspacessa tehtäviä voidaan käsitellä ja niitä voidaan kommentoida pilvipohjaisesti verkossa projektiryhmän kesken, mikä ei edellytä projektiryhmältä läsnäoloa fyysisesti samassa paikassa samaan aikaan. Rutiininomaisemmat kysymykset voidaan ratkoa verkossa, jolloin vain haastavimmat kysymykset nostetaan kokousasioiksi. Tällainen kokouskäytäntöjen keventäminen voi tuottaa merkittävän säästön projektin aikana.
Big Room -kokoukset ja yhteensovituspalaverit vievät hankkeen voimavaroja sitomalla projektin päätösvaltaiset ja suunnittelukysymyksiin perehtyneimmät henkilöt usein raskaisiin ja pitkiksi venyviin kokouksiin.
Sekä Modelspacessa että Solibrissa on molemmissa omat erityisominaisuutensa. Yhdessä ne voivat täydentää toisiaan. Niiden avulla rakennushankkeen lähtötietojen hallinta, vaatimusten seuranta, toiminnan ohjaus ja joustava yhteistyö ketjuttuvat tehokkaaksi ja laadukkaaksi tietoprosessiksi.
Kirjoittaja Juho Vuolteenaho on toiminut Graviconin hankkeissa sekä tietomallikoordinaattorina että arkkitehdin tietomallikonsulttina. Hankkeissa on usein käytetty myös Modelspace-palvelua hankkeen tietojohtamisen työkaluna.
Lisätiedot:
Pauli Jantunen, toimitusjohtaja, pauli.jantunen@gravicon.fi, +358 50 383 3789
Juho Vuolteenaho, tietomalliasiantuntija, juho.vuolteenaho@gravicon.fi, +358 45 677 0560