Aloitamme Graviconin osaat esittäytyy -juttusarjan, jossa esittelemme asiantuntijoitamme viikoittain julkaistavan artikkelin muodossa.
Juttusarjan ensimmäisessä osassa esittelemme tutkimus- ja kehitysjohtajamme Toni Teittisen. Hän työskentelee Tampereen toimistolla tietomallikoordinointi ja tietomanagerointiin liittyvien asiantuntijaprojektien parissa. Samalla hän toimii Tampereen yliopistolla aktiivisena luennoitsijana.
Valmistuin rakennustekniikan diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta vuonna 2010. Oikeastaan siitä lähtien olen työskennellyt aktiivisesti tietomallien parissa, kehitystyön ja erityyppisten projektien kautta.
Graviconille päädyin edellisen työnantajani, Capisson Oy:n kautta, jossa aloitin vuonna 2011. Vuonna 2017 Capisson yhdistyi Graviconin kanssa ja siitä lähtien olen toiminut nykyisessä toimenkuvassani osana Graviconin asiantuntijatiimiä.
Se oli aika nopeasti kirkkaana mielessä. Olin opiskelujeni alussa yliopistolla kuuntelemassa infoa, jossa puhujina olivat alan pioneerit Jarmo Laitinen ja Jiri Hietanen. Luennon aiheena oli tietomallit ja rakentamisen tietotekniikka yleisesti. Luennosta ajattelin, että hei tämähän voisi olla fiksua ja mielenkiintoista hommaa. Sieltä se sitten lähti - kaksi kesää tein teräsrakennesuunnittelua ihan rakennussuunnittelutoimistossa. Tein samaan paikkaan kandityöni ja sitten samoihin aikoihin Jarmo Laitinen houkutteli minut virtuaalisen rakentamisen laboratorioon töihin. Siitä se ura tietomallien parissa oikeastaan sitten lähti kunnolla liikenteeseen.
Tarjous- ja tilauspyynnöt tehdään usein YTV:n mallin mukaan ja se ei välttämättä ole aina se kaikista toimivin tapa. Määritelmä sitä kautta on usein todella lavea, joka vaikeuttaa työmäärän arviointia palveluntarjoajan näkökulmasta.
Tilaajan pitäisi kiinnittää siihen huomiota, mitä tarkemmin tarjouspyyntö on määritelty tilaajan osalta, sitä helpompaa on tarjota tilaajalle sopivinta ratkaisumallia. Tätä ei välttämättä aina yleiset tarjouspyyntömallit tue täysin. Kannustan toimijoita laajentamaan sitä näkökulmaa, älkää tyytykö pelkästään yleiseen mallipohjaan vaan uskaltakaa hieman haastaa sitä. Ei ole kenenkään etu, että mennään pelkästään hinta edellä, kiinnittämättä huomiota tietosisältöjen laatuun.
Olemme olleet Finavialla tietomallikoordinaattorina jo useita vuosia. 2019 helmikuussa aloitimme kuitenkin laajemman kumppanuuden, kokonaisvaltaisen tietomanageroinnin kehittämisen. Kehitysjohtajamme Tomi Henttinen on ollut kirjoittamassa Finavialle tietomallintamisen tavoitteita ja muutenkin yhteistyötä on tehty jo pitkällä aikavälillä. Keväästä 2020 lähtien jatkamme Finavian kanssa tietomanagerointia ajantasa-aineistojen ylläpidon kautta. Sillä varmistamme, että operatiivisessa toiminnassa on kaikki rakentamiseen liittyvä ajantasainen tieto käytössä. Luomme nyt siihen ohjeistusta ja määrittelyä siihen, yhteistyössä Finavian konsulttien kanssa. Sen avulla varmistetaan tiedonkulku ja sen hyödynnettävyys operatiivisissa tekemisessä toiminnoissa.
Kyllä ne ovat ne isot hankkeet ja toimijat, jotka ovat aktiivisesti mukana kehitystyössä. Yleisesti mielenkiintoiset ja teknisesti haastavat projektit ovat jääneet hyvin mieleen.
Tavoitteena on kyllä se, että olemme yrityksenä toimijana, johon kiinteistöalan toimijat ottavat yhteyttä, halutessaan kehittää omaa tiedonhallintaansa. Yleisesti haluan olla mukana kehittämässä yritysten toimintaa. Laaja kehittäminen ei ole pelkästään yksittäinen projekti, vaan siinä luodaan toimintamallit, joilla palvellaan kiinteistöä koko sen elinkaaren ajan.
Lue lisää Tietomallikoordinoinnista