Juttusarjan uusimmassa osassa esittelemme tietomalliasiantuntijamme Vesa Kämpin.
Olen koulutukseltani rakennusalan diplomi-insinööri ja valmistunut Tampereen teknillisestä yliopistosta (nyk. Tampereen yliopisto). Koulun jälkeen vuonna 2011 siirryin työskentelemään SRV:lle. Siellä kuluivat seuraavat kaksi vuotta työmaainsinöörin tehtävissä. Vuonna 2013 siirryin Firalle, jossa työskentelin hankekehityksen parissa sekä työmaainsinöörinä.
Tämän jälkeen pidin yhden välivuoden Australiassa reissaten. Sen jälkeen siirryin työskentelemään Swecolle rakennesuunnittelun puolelle tammikuussa 2017. Siellä kului reilu 1,5 vuotta. Graviconiin tutustuin ensimmäisen kerran Pasilan Tripla -hankkeen kautta, jossa nykyinen kollegani Tero Pulkkinen oli tietomallikoordinaattorina. Kiinnostuin Graviconista ja päätin laittaa avoimen hakemuksen loppuvuodesta 2018. Vuoden 2019 alussa siirryin tietomallien pariin asiantuntijaksi Graviconille.
Ehkä se tulee perheeni puolelta, suvussani on paljon alalla olevia. Vanhempani ovat myös rakentaneet useita omakotitaloja ja näin ollen työmaalla on tullut pyörittyä ihan pienestä lähtien. Tietomalleihin tutustuin ensimmäistä kertaa yliopistossa. Siellä harjoittelimme Tekla-ohjelmiston käyttöä, kurssia veti nykyinen kollegani Graviconilla, Toni Teittinen.
Tietomallit auttavat hahmottamaan kokonaisuutta ihan eri tavalla kuin paperikuva. Erilaisten riippuvuuksien löytäminen ja työjärjestysten miettiminen helpottuu huomattavasti. Lisäksi tietomalleihin on mahdollista sisällyttää kaikki tarvittava tieto rakentamista varten. Tietomallien suhteen otetaan jatkuvasti yksittäisiä pieniä kehitysaskeleita. Näiden vaikutukset näkyvät hitaammin alalla yleisesti, mutta niiden merkitys on jatkuvasti kasvussa.
Tietomallien hyödyntäminen tulee vielä yleistymään kaikissa rakennushankkeen vaiheissa. On erittäin tärkeää, että tilaaja ymmärtää tietomallin arvon heti hankkeen alussa. Iso työ on vielä siinä, että tietomallien hyöty nähdään myös ylläpitovaiheessa. Se toimii loistavana tietolähteenä myös siihen. Näen tietomallin menevän kohti Digital Twin -tyylistä mallia, eli se muodostuu rakentamisen aikana ja palvelee ylläpitovaiheessa kokonaisvaltaisena tietopankkina.
Meidän toimintamme tulee kehittymään sellaiseen suuntaan, että perinteinen tietomallikoordinaattorin yhteensovitus tulee olemaan vain yksi osa työtämme. Tulevaisuudessa tietomalliasiantuntijat tulevat toimimaan osana suunnittelun ohjausta. Tehtävämme tulee olemaan enemmän tietomallien tiedonhallintaa ja laadun valvontaa kuin geometrian yhteensovittamista.