Juttusarjan uusimmassa osassa esittelemme tietomalliasiantuntijamme Jenni Kaukosen (kuvassa oikealla), Kimmo Lyyran (kuvassa keskellä) ja Karo Ojasen (kuvassa vasemmalla).
Kaikki kolme asiantuntijaamme ovat mukana laajassa Lippulaiva-hankkeessa, jossa Gravicon toimii tilaajan tietomalliasiantuntijana.
Jenni: Olen suorittanut insinöörin AMK- ja YAMK-tutkinnot Savonia-ammattikorkeakoulussa. Rakennustekniikan AMK-opinnoissani erikoistuin rakennetekniikkaan, sieltä valmistuin vuonna 2012. Muutaman vuoden kuluttua aloitin YAMK-opinnot teknologiaosaamisen johtamisen parissa, sieltä valmistuin vuonna 2018. Molemmat tutkinnot suoritin Savonia-ammattikorkeakoulussa.
Tietomallien parissa olen työskennellyt vuodesta 2011 alkaen, jolloin aloitin rakennustekniikan opintoihin kuuluvan työharjoittelun sekä opinnäytetyön Capisso Oy:llä TkT Professori Jarmo Laitisen opissa. Graviconilla olen ollut kolmisen vuotta, siirryin aikanaan Capissolta sen yhdistyessä osaksi Graviconia. Tietomalliasiantuntijan tehtävien lisäksi olen viimeisimmän vuoden toiminut myös tietomalliasiantuntijatiimin vara-esihenkilönä tiimipäällikkömme Sami Mikonheimon apuna. Koen YAMK-opinnoistani olleen hyötyä erityisesti tässä, koska niissä käsiteltiin paljon johtamiseen ja esimiestyöhön liittyviä teemoja. Koulutustaustani ja työhistoriani on antanut minulle monipuolisen kombinaation erilaista osaamista, josta on hyötyä sekä tietomalliasiantuntijan, että varaesimiehen tehtävissä.
Kimmo: Valmistuin Tampereen teknillisestä yliopistosta (nyk. Tampereen yliopisto) rakennustekniikan diplomi-insinööriksi vuonna 2015. Pääaineena oli rakennustuotanto ja sivuaineena rakentamisen tietotekniikka. Valmistumisen jälkeen työskentelin Constilla työmaa- ja hankintainsinöörinä asuntokorjaustyömailla vuoden verran. Sen jälkeen vaihdoin Skanskalle uudistilojen rakentamiseen ja siellä työskentelin tuotantoinsinöörinä. Tehtäviin kuului työmaalla tietomallien sekä muiden digitaalisten työkalujen käyttöä.
Koen ydinosaamiseni olevan näiden aihepiirien parissa, niistä on ollut ehdottomasti hyötyä nyt jälkikäteen katsottuna myös tietomalliasiantuntijan tehtävissä. Graviconilla aloitin maaliskuussa 2020, löydettyäni Rakennuslehdestä ilmoituksen, jossa Gravicon haki uusia osaajia asiantuntijapuolelle.
Karo: Työ tietomallien parissa alkoi 2000-luvun puolella rakennuttamis- ja arkkitehtitoimistossa. Työskentelin urani alussa rakennussuunnittelussa suunnittelijana ja innostuin tietomallintamisesta ArchiCAD -ohjelmiston kautta. Työtehtäviin on kuulunut myös suunnittelutoimistojen IT-manageroinnin tehtäviä ja tuotantoympäristöistä vastaaminen. Siirryin konsultointipuolelle, jossa IT-managerointi korostui entisestään. Tietomallit tulivat entistä ajankohtaisemmaksi, työtehtävien suuntautuessa myös kohti tietomallikoordinointia. Näiden tehtävien kautta tutustuin Graviconin perustajaan ja tutkimusjohtajaan, Tomi Henttiseen, yhteisen projektin Keski-Suomen sairaala Novan kautta.
Vuonna 2015 siirryin Graviconille tietomalliasiantuntijaksi. Olen opiskellut Rakennustekniikan opistossa, sen jälkeen täydensin osaamistani Metropolia Ammattikorkeakoulussa, tietomallikoordinaattorin koulutusohjelmassa. Sieltä valmistuin vuonna 2018. Opinnot keskittyivät tietomallikoordinointiin ja tietomallimanagerointiin. Tutkimusaiheena oli "Tietomallintamisen avaintavoitteet". Osaamisalueeni ovat keskittyneet vahvasti rakennussuunnittelu toimialan, tietotekniikan ja eri prosessien ymmärtämiseen. Suurin potentiaali löytyy kuitenkin tekniikasta huolimatta ihmisistä itsestään.
Jenni: Niiden kautta rakennus on olemassa jo ennen kuin se on rakennettu.
Kimmo: Ne mahdollistavat toiminnan ja tiedon siirron tehostamisen rakennushankkeen eri vaiheissa. Niiden avulla mahdollistetaan mahdollisimman laaja kokonaiskäsitys hankkeen kaikkien osapuolien välillä.
Karo: Ne synnyttävät keskustelua, tieto liikkuu ja ymmärrys vahvistuu. Niiden avulla voidaan välttää aineellista ja ajallista hukkaa hankkeessa. Tämä on suurin tunnistettu hyöty jota on alettu ymmärtämään enemmän.
Lippulaiva on laaja, Cityconin rakennuttama uudisrakennushanke, jossa rakennetaan Espoonlahteen vanhan puretun Lippulaivan kauppakeskuksen tilalle kokonaan uusi kauppakeskus, kahdeksan asuinkerrostaloa ja senioritalo. Jo pelkästään vuokrattavaa tilaa tulee kauppakeskukseen yli 44 000 m2, eli noin kuuden jalkapallokentän verran. Työmaan pituus on puoli kilometriä. Hankkeen suunnitteluvaihe käynnistyi 2010-luvun alkupuolella ja rakentaminen alkoi vuonna 2019. Kauppakeskus avautuu keväällä 2022. Gravicon toimii hankkeessa tilaajan tietomalliasiantuntijana. Tämän kokoisissa hankkeissa toimii yhdessä aina useamman asiantuntijan tiimi.
Jenni: Kyseessä on hybridihanke, johon liittyy hyvin monenlaista toimintaa sekä erilaisia palveluita, kuten päivittäistavarakauppoja, pienempiä erikoisliikkeitä, kahviloita, ravintoloita, päiväkoti, kirjasto, terveyspalveluita, toimistoja, pysäköintihalli ja geoenergialaitos. Lisäksi Lippulaiva-hankkeeseen liittyy olennaisesti kauppakeskuksen yhteyteen tuleva Länsimetron Espoonlahden asema ja bussiterminaali, joiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Länsimetro. Tämä on tuonut oman haasteensa myös suunnitteluun, sillä kahden hankkeen suunnitelmien täytyy olla myös keskenään yhteensovitetut. Roolimme Lippulaiva-hankkeessa on olla tilaajan tietomalliasiantuntijana. Pyrimme parantamaan viestintää eri toimijoiden kesken, jotta hanke etenee sujuvasti. Käytännössä työtehtävät tiimimme sisällä ovat samanlaisia, mutta olemme jakaneet työtä eri vastuualueisiin: Me yhdessä Karon kanssa vastaamme kauppakeskuksesta, Kimmo puolestaan asuinrakennuksista.
Karo: Isossa hankkeessa on mukana paljon eri toimijoita ja toteuttajia. Tiedonkulun merkitys korostuu. Meidän avulla syntyy dialogia Lippulaivan sisäisten toimijoiden ja hankkeiden välillä tehokkaammin jota ei välttämättä perinteisessä suunnittelussa tapahdu riittävästi. Tosiasiassa näin suuren rakennushankkeen toteutus ilman tietomallipohjaista suunnittelua ei ole mahdollista. Aktiivinen keskustelu Tilaajan ja Käyttäjien kanssa tietosisällön hyödyntämisestä käytön ja ylläpidon aikana, varmistetaan että tietomalleja voidaan hyödyntää koko rakennuksen elinkaaren aikana.
Kimmo: Kauppakeskuksen yhteyteen rakennetaan lisäksi kahdeksan asuinkerrostaloa, joihin tulee 450–500 uutta asuntoa. Asuintalojen sijoittuminen suurimmilta osin kauppakeskusrakennuksen päälle vaatii tarkkaa yhteensovitusta sekä suunnittelussa että työmaalla. Graviconin dialogin kautta tarvittavaa tietoa siirtyy eri hankkeiden välillä.
Jenni: Varmistamme, että tilaaja saa laadukkaat tietomallipohjaiset suunnitelmat, jotka on toteuman mukaan päivitetty. Tilaaja pystyy hyödyntämään näitä tietosisältöjä myös tulevaisuudessa, hankkeen päättymisenkin jälkeen. Tarjoamamme palvelu on yhdistelmä tietomallikoordinointia ja tietomallimanagerointia. Emme ole vain tekninen tietomallikoordinaattori, vaan teemme tiedonhallintaa kokonaisvaltaisemmasta perspektiivistä. Näen tämän erottavan meidät kilpailijoistamme, palvelumme on huomattavasti kokonaisvaltaisempia ja palvelevat asiakasta monella eri tasolla.